Crulic, la prima întâlnire cu publicul românesc
Source: România Liberă
Publish Date: 12 octombrie 2011
Author: Gabriela Lupu
Deviaţiile unei societăţi aşa-zis civilizate. Referindu-se la motivul pentru care povestea lui Claudiu Crulic a fost spusă apelându-se la tehnica
desenului animat, Anca Damian ne-a declarat: „Filmul a ajuns la această haină a animaţiei după ce iniţial am pornit de la ideea docu-dramei în care să apară un ziarist, un personaj care să interacţioneze cu persoane reale, martore ale acestei poveşti.
Claudiu Crulic devenea un pretext de-a analiza deviaţiile la care s-a ajuns într-o societate aşa-zis civilizată, din secolul XXI, cu oameni care au putut fi martorii pasivi ai unei morţi lente şi care au putut să nu facă nimic ca să ajute un om care murea în faţa lor. Au fost mulţi astfel de martori şi din diverse medii. Dar prin ce a trecut Claudiu Crulic rămânea complet necunoscut, aşa ca un vid în jurul căruia gravitau ceilalţi cu
frică să nu cadă în hăul lui. Atunci mi-a venit ideea animaţiei: puteam să recreez acel vid. Animaţia îţi oferă libertate şi m-am bucurat enorm de ea. Justificarea utilizării animaţiei a apărut de la sine: cum ar putea altfel poveşti cineva din lumea de dincolo?”.
Lunga listă a vinovaţilor
Pe tot timpul documentării, regizoarea s-a lovit de reticenţa autorităţilor, dar a găsit, în mod surprinzător, şi oameni care şi‑au oferit ajutorul, iar faptul că a avut un coproducător polonez i-a deschis o serie de uşi la care ar fi bătut altfel zadarnic. „Există în continuare o oarecare reticenţă din partea Ministerului Afacerilor Externe vizavi de subiect, bineînţeles că nu sunt fericiţi că acest film apare. Am încercat să le explic că nu este un film anchetă, că nu caut vinovaţi, ci că m-a interesat povestea la nivel artistic. Le-am spus să fie liniştiţi că nu e un film care demască, ci unul care încearcă să exploateze filonul uman al poveştii”, a explicat Anca Damian, care însă a fost la un moment dat şi în faţa vinovaţilor de moartea lui Crulic. „În timpul documentării am descoperit tot acel lanţ de oameni care ar fi putut face ceva pentru Claudiu Crulic şi care nu au mişcat un deget. Aş fi putut face o listă, o lungă listă a celor care au fost în contact cu mersul evenimentelor şi care sunt într-o măsură mai mare sau mai mică vinovaţi de moartea sa. Sigur că în capul acestei liste sunt câţiva, de la medicii din închisoare la conducătorii penitenciarului şi, desigur, cei de la consulat. Există şi oameni din afara acestor instituţii care au ştiut de cazul Crulic şi nu au făcut nimic pentru a-l salva. Am găsit însă şi oameni integri. De exemplu, doctorul care l-a îngrijit pe Claudiu Crulic în ultimele zile, cel care a alertat de fapt pe toată lumea şi care a dat declaraţii chiar atunci, la cald, la televiziunea poloneză, spunând că este inadmisibil ca într-o ţară civilizată un om să fie lăsat să moară astfel.”
Regizor şi producător al filmului „Crulic, Drumul spre dincolo”, care a costat doar 292.000 de euro, Anca Damian a spus că, deşi era conştientă că acest proiect deranjează multă lume, a decis să-l ducă până la capăt totuşi, „pentru că, dacă nici noi nu facem nimic şi lăsăm cazul să fie ascuns sub preş, cum şi-ar dori cu ardoare unii, am putea liniştiţi să ne trecem şi noi numele pe lunga listă a vinovaţilor de moartea lui Claudiu Crulic”.
—
CRULIC – DRUMUL SPRE DINCOLO
5 stele din 5
România, Polonia, 2011, 1h 13min.
Regia: Anca Damian.
Cu: Vlad Ivanov, Jamie Sives.
Distribuit Independenţa Film