Anca Damian, premiată la Varșovia și Madrid

Sâmbătă seara, pe 20 octombrie, Juriul Concursului Internațional al Festivalului de Film de la Varșovia a desemnat-o pe Anca Damian Cel Mai Bun Regizor pentru filmul „Moon Hotel Kabul”.

Regizoarea s-a aflat pentru trei zile la Varșovia, la proiecțiile filmului din festival, împreună cu doi dintre actorii filmului: Florin Piersic Jr. (rolul principal) și Alexandru Nagy.

Moon Hotel Kabul (2017) spune povestea jurnalistului Ivan Semciuc, a cărui viaţă este complet transformată de întâlnirea cu Ioana, o traducătoare cu care are o relaţie trecătoare într-o noapte, într-un hotel din Kabul. Deşi este găsită moartă în acelaşi hotel, la ceva vreme după întoarcerea lui Ivan la Bucureşti, Ioana devine din ce în ce mai prezentă în viaţa jurnalistului.

Cea de-a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Varșovia a avut loc în perioada 12-21 octombrie. Bucurându-se de o lungă tradiţie (a fost înfiinţat în 1985) şi de o largă apreciere internaţională, Festivalul face parte, începând cu anul 2009, din rândul festivalelor de film de clasă A şi aduce pe ecranele poloneze cele mai noi tendinţe în cinematografia mondială.

În acest an, Festivalul a inclus, printre proiecţiile din concurs, lungmetrajele româneşti Moon Hotel Kabul, în regia Ancăi Damian, în cadrul secţiunii „International Competition”, şi Să nu ucizi (Thou shalt no kill), regia Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Şargă, în cadrul secţiunii „1-2 Competition”.
O altă prezenţă românească, în componența juriului de scurt metraje, a fost Andrei Huţuleac, câştigătorul concursului de scurtmetraje al ediţiei din 2017 a Festivalului, cu filmul Offstage.

De asemenea, duminică, pe 21 octombrie, realizatoarea Anca Damian a fost distinsă cu Premiul „Mirada Internacional” în cadrul galei de închidere a celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului de Film din Madrid – Platforma Noilor Realizatori. Distincția recunoaște opera unei pioniere în domeniul docu-animației în România, dar și a unei voci singulare în panorama cinematografiei europene.

Potrivit organizatorilor festivalului, „Anca Damian este o creatoare totală, un reper și o inspirație inconturnabilă pentru noii realizatori.”
De-a lungul celor 12 zile, Festivalul de Film din Madrid, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid, a oferit publicul madrilen posibilitatea de a cunoaște îndeaproape o parte semnificativă a filmografiei regizoarei premiate: scurtmetrajele Carré (2016) și Telefonul (2018) și lungmetrajele Crulic, drumul spre dincolo (2011), O vară foarte instabilă (2013) și Muntele magic (2015).

Sâmbătă, 20, și duminică, 21 octombrie, cineasta a fost prezentă la Madrid discutând cu publicul despre sursele sale de inspirație, despre calibrarea alegerilor formale și estetice cu subiectul filmului, dar și despre rolul femeii în cinematografia contemporană, în acord cu sloganul festivalului „Și femeile filmează”. Acest premiu, care recompensează traiectoria regizoarei până în prezent, vine la numai o zi după ce la Varșovia a obținut Premiul pentru cel mai bun regizor pentru cea mai recentă peliculă a sa, „Moon Light Kabul”.

Festivalul de Film din Madrid – Platforma Noilor Realizatori, ce se desfășoară anul acesta în perioada 11-23 octombrie, este un eveniment de tradiție pe scena madrilenă a filmului independent. Face parte din circuitul festivalurilor prestigioase din Spania, scurtmetrajele premiate de festival intrând în selecția Premiilor Goya acordate de Academia de Arte și Științe Cinematografice din Spania. În anul 2015, Institutul Cultural Român de la Madrid a colaborat cu festivalul la organizarea unei retrospective a filmografiei regizorului Corneliu Porumboiu.